סדרת הספרים והסרטים 'משחקי הרעב' שפורסמה בתחילת העשור, הגדילה את הפופולאריות של ענף הקשתות בארצות הברית לאין שיעור וגיבורים נוספים דוגמת אוליבר קווין, הקשת המיוסר בסדרת 'החץ' כבשו את המסך.
הקשתות הפראלימפית בישראל ידעה ימים יפים בעבר. נאורה אבן זהב מאיל"ן רמת גן הגיעה למקום השביעי במשחקי 1968, עמית דרור מבית הלוחם תל אביב זכה במדליית הארד באליפות אירופה בשנת 2007 והוא הקשת האחרון מישראל שהשתתף במשחקים הפראלימפים – משחקי בייג'ין 2008.
בעשור האחרון, מרבית הקשתים הפראלימפיים בארץ, היו קשתים וותיקים ומעט מאוד צעירים הצטרפו לענף. ניסיון למנף קשתות פראלימפית נעשה בפרויקט משותף של איגוד הקשתות וביטוח לאומי, אך מעטים התמידו. כל זה השתנה בשנה האחרונה, כאשר החליטו במועדון איל"ן רמת גן לפתוח קבוצת קשתות לילדים ונוער.
ישראל אבן זהב, מדליסט פראלימפי במקצועות האתלטיקה וכדורסל בכסאות גלגלים שאף התחרה בענף הקשתות בעצמו, חבר למאמנת אלה מצקין וביחד שכנעו את המועדון להשקיע בפיתוח ענף הקשתות.
אלה, פיזיותרפיסטית בהכשרתה, התחילה את 'הרומן' המקצועי עם עולם הקשתות בעקבות בנה, גיא מצקין, שהיה אלוף ישראל בקשתות משנת 2008 ועד שנת 2014. באיגוד הקשתות חיפשו שופטים ופנו בתחילה למעגל המשפחה והחברים של הקשתים. אלה שפחות התחברה למקצוע השיפוט, כן התחברה לענף הספורט של בנה ובמקביל להיותה חברה באיגוד הקשתות 8 שנים, עברה קורס מדריכים ומאמנים. בשנת 2012 ג'י בן ארי ז"ל מאיגוד הקשתות הציע לה בשל היותה פיזיותרפיסטית לעבור קורס סיווג, על מנת שתוכל לסווג את הקשתים הפראלימפים בארץ (איגוד הקשתות עובד בשת"פ מלא עם ההתאחדות והתחרויות בארץ משלבות בין ספורטאים עם לקות לספורטאים ללא לקות)
לאחר שהוכשרה כמסווגת ברמה ארצית, המשיכה אלה להתמקצע בסיווג הקשתות והיום היא מסווגת בינלאומית.
כל ההכשרות האלו 'הדביקו' את אלה 'בחיידק' הפראלימפי וברצון לפתח ספורטאים פראלימפיים דרך ספורט זה. כאמור בשנה האחרונה תוכנית הילדים של איל"ן רמת גן בניהולה של ד"ר ענת חכם הוסיפה את הפעילות והענף זוכה להתעניינות והשתתפות רבה.
אלה: "יש הרבה ילדים שמתחברים לספורט אינדבדואלי, כשהחלק החברתי הוא סביב הספורט, מעטים מגיעים גם בגלל שהחשיפה התקשורתית מועטת. זה מדהים לראות את ההתקדמות של כל אחד, ההתקדמות היא בדברים הקטנים. למשל ילד שאומר לי שיד ימין שלו לא מתפקדת, אבל לאט לאט הוא לומד לטעון את החץ עם יד ימין. או מישהיא אומרת לי – אין לי תפקוד בכלל ביד שמאל, אבל היא כן מצליחה להיעזר בה עם הקשת".
זה ספורט שמתאים לכל סוגי הנכויות?
-"כן, יש אפילו בעולם קשתים שיורים בלי ידיים, הם יורים עם הרגליים בעזרת מכשור מיוחד, אפשר להתאים את הספורט למרבית הלקויות".
איפה למדת את ההתאמה בין הלקות לפתרון הספורטיבי?
"ההתאמה היא שילוב של הרקע כפיזיותרפיסטית, קורסי הסיווג עם התמחות באביזרי עזר והצורך מהשטח שלאט לאט מצטבר, בנוסף ההתאחדות שלחה אותי בעזרת תקציב 'מאתנה' להכשרת מאמני קשתות פראלימפים בינלאומי וזה נתן את התמונה המלאה".
איזה תכונות ואופי צריך להיות לילד שמתחיל להתאמן היום ורוצה להגיע למשחקים הפראלימפיים בלוס אנג'לס 2028?
"זה צריך להיות ילד שאוהב את זה מאוד, שמוכן להשקיע, שההורים מגבים, צריכה להיות לו יכולת גבוה של מיקוד וריכוז, זה משהו שניתן ללמוד וכמובן שהוא צריך נפח אימונים שילך ויגדל ומעטפת כמו ליווי מנטלי".
מאיזה גיל, מומלץ להתחיל בענף החץ וקשת?
"יש לנו ילדים שהתחילו בגיל 8, בארצות הברית יש תוכנית כלל ארצית בבתי הספר ומתחילים בגיל 8. באיגוד הקשתות ממליצים על גיל 12, האמת היא שמבחינה פיזית אפשר להתחיל קודם, אבל בגיל 8 צריך לפתח כמה ענפים, לתת מגוון ומרכז ספורט ספיבק מאפשר את המגוון הזה. הילדים באים לכאן ויש להם גם חדר כושר מותאם וגם בריכה שמחזקת אותם פיזית, המכלול הזה מאוד עוזר להם".
לאיזה מרחק יורים?
"באימון היום ירינו למרחק של 6 מטר, אבל זה היה בשביל הצילומים ובדרך כלל יורים למרחק גדול יותר. בתחרויות רשמיות זה מתחלק: בחורף יורים באולם ל 18 מטר ובקיץ בחוץ מגיעים ל 70 מטר, ויש אפילו תחרויות ל 90 מטר".
ולסיום מה נותן האימון לספורטאים ולך?
"יציאה מסביבה יושבנית מבודדת ומגוננת החוצה, למועדון, בו ניתן להיות רחוק מהמסכים, לשפר את התפקוד הגופני ולהיות באינטראקציה בין אישית. האימון הספורטיבי של קשתות הוא יישום של גישה מבוססת מחקר שקידום מגבלה לא יכול להיעשות רק בחדרי הטיפולים אלא חייב להיות במקביל ובעיקר על ידי תכנית של פעילות גופנית. ספורט הקשתות הוא סוג של פעילות גופנית ויש בעשיה התקדמות בדברים שבחדר הטיפולים קשה להשיג מעצם הכתבת הצרכים המורכבים והייחודיים של הספורט.
בשלב זה חשוב לנו לתת באימון הרגלים והקניית טכניקה מדויקת, תוך הנאה מהתנועה והמיקוד. כמאמנת האימון מאפשר לי לגדל את הדור הבא של הקשתים שיתפתחו בתחום הספורט המקצועני הפאראלימפי במקביל לאלו שימשיכו בו כהובי".
הצטרפות לענף הקשתות
ילדים ובני נוער שמעוניינים להתנסות בענף הקשתות, מוזמנים לפנות לתוכנית הילדים והנוער במייל:Yeladim@iscd.com ובטלפון 03-7750215
בוגרים, מוזמנים לפנות למועדונים של איגוד הקשתות, לציין שהם פראלימפיים והמועדון יבדוק כיצד להיערך לשילוב בפעילות המועדון, במרבית המקרים, המועדונים והמאמנים במקום ערוכים לכך
בכל שאלה ניתן לפנות לאלה מצקין במייל: ematzkin_pt@yahoo.com