חודשים לפני תחילת התחרויות, יש כבר כיסוי נכבד בעיתונות העברית על ההכנות למשחקים שיפתחו ברמת גן בחודש נובמבר, כחצי שנה לאחר מלחמת ששת הימים.
מרבית העיתונאים, אגב, מכנים את המשחקים הפראלימפים, כ'אולימפיאדה'!
"איש לא תיאר לעצמו כי אולימפיאדה בישראל תמשוך מספר כה רב של משתתפים," כותב העיתונאי מ. שני בחדשות הספורט ביום ה- 27 בספטמבר 1968. "כ-800 משתתפים יגיעו, כמעט כפול ממספר המשתתפים בטוקיו בשנת 1964."
אירוע הפתיחה נקבע ל-4 בנובמבר, ושני ממשיך: "ביום זה יתקיים טקס הפתיחה באיצטדיון האוניברסיטה בירושלים בנוכחות נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרים ואישים אחרים, היודעים את חשיבותו הרבה של ספורט הנכים לגבי מדינת ישראל, שרבים מטובי בניה נפגעו בעת שירותם."
"במסגרת אירועי האולימפיאדה יערכו טיולים לספורטאים הזרים." כותב אלי לנדאו ב-30.10 במעריב. לנדאו מדווח עוד כי בעיר נצרת יערך טקס מיוחד עבור האורחים, בו ישתתפו "שתי מקהלות ילדים, ערבית ועברית, וכן יערך סיור למבקרים במקומות הקדושים בנצרת, והם יוזמנו לארוחת צהרים בקבוצים אפיקים ובית זרע."
אין חדש תחת השמש
"ספורטאים ערביים לא נענו להשתתף באולימפיאדת הנכים בתל אביב". צועקות הכותרות בהארץ, למרחב, הצופה ואפילו בלאצטע נייעס.
"במשך זמן מה נוהל מו"מ עם נציגי כמה מדינות ערביות שנמנו בעבר עם המשתתפות במשחקים אלה. לאותם נציגים הוסבר כי המשחקים של הספורטאים הם מעבר ומעל לניגודים פוליטיים וכי מדינת ישראל תארח בכבוד כל נציג. אך כאמור נכשלו המגעים."
"לעומת מדינות ערב", מדווחים העיתונאים, "מספר המדינות המשתתפות יהיה גדול, נוכח העניין הגדול שהתעורר בעולם לרגל קיום באולימפיאדה בישראל."
אותן בעיות גם היום…
אבל… כתוצאה מריבוי המשתתפים התעוררו בעיות תקציביות חמורות. ראש הממשלה, דאז, לוי אשכול, החליט "להטיל על א, אגמון, הממונה על התקציבים, לסייע מייד למטה האולימפיאדה לפתור את הבעיות התקציביות."
סגן ראש הממשלה, מר יגאל אלון, יזם והתייצב בראש מגבית מיוחדת למען מטה אולימפיאדת הנכים. "לצורך האולימפיאדה, שתקציבה 700 אלף לירות, הושג סכום ניכר הודות להתערבותו של ראש הממשלה לוי אשכול. רק בשלבים האחרונים הובהר כי עדין יחסר סכום כסף לכיסוי ההתחייבויות השונות." (ידיעות אחרונות, 16.10.68)
ליווי נשיאותי ומשטרתי!
"הנשיא זלמן שזר אישר את השתתפותו בטקס הפתיחה החגיגי והאירוע ,הוכר כממלכתי במסגרת אירועי 20 שנות המדינה והוא מתקיים בחסות הנשיא."
המפקח הכללי של המשטרה, פנחס קופל, הורה לכל יחידות המשטרה להושיט את מלוא הסיוע והסעד למטה האולימפיאדה. עשרות שוטרים מנפת הבירה יוצבו בטקס הפתיחה וכן באירועים השונים האחרים. שוטרי תנועה ילוו את שיירת האוטובוסים של הספורטאים המשותקים בכל נסיעותיהם. לצורך ההסעות הוקם צי מיוחד של אוטובוסים, כ-30 במספר שמתוכם הוצאו המושבים הרגילים והותקנו בהם אביזרים מיוחדים אשר יאפשרו להעלות לתוכם את הספורטאים עם עגלותיהם. צי אוטובוסים יעביר את הספורטאים ממקומות אכסונם בכפר המכבייה ומלון רמת אביב למקום התחרויות במועדון הספורט על שם ספיבק ברמת גן ובאצטדיון רמת גן." מדווח עיתון הצופה ב10 באוקטובר.
ליווי צבאי, כולל חיילות!
"נמסר כי הצבא יעמיד לרשות מטה האולימפיאדה יחידת חיילים שתפקידם יהיה לסייע לספורטאים המשותקים הנעזרים בעגלות. תפקיד זה יתבטא בהובלת הנכים ובשמירה על יציבות עגלותיהם בעת זריקת כידון, הדיפת כדור ברזל ועוד. גם יחידת חיילות תועמד לשירות מטה האולימפיאדה." כותבים ב'דבר' ב11 באוקטובר.
הפלישה לצ'כיה
ספרד והודו הודיעו כי ישלחו את הספורטאים שלהם, אלו יהיו המשלחות הרשמיות הראשונות ממדינות אלה המגיעות למדינת ישראל, לעומתן, "צ'כיה בטלה את השתתפותה." בכותרות של כל העיתונים. "הצ'כים הבטיחו לשגר נבחרת גדולה, שתיטול חלק בכל ענפי הספורט, החל מאתלטיקה וכלה במשחקי כדורת וסנוקר. ברם, המגע עם צ'כוסלובקיה נותק מייד לאחר הפלישה אליה." מגיע ההסבר ב למרחב, הצופה, הארץ, הג'רוזלם פוסט ואפילו באומר (למתקשים בשפה העברית).
מבין מדינות הגוש המזרחי, השתתפה במשחקים רק נבחרת הונגריה.
ובכל זאת נכים
במקביל לתחרויות התקיים כנס רופאים בינלאומי. 'סופרנו בתל אביב' כותב בעיתון הצופה: "בכנס ידונו הרופאים בריפוי נפגעי חוט השדרה כתוצאה מפגיעות בקרב. 150 רופאים נודעים בעולם בשטח הריפוי של השיתוק וחוט השדרה.. יקיימו ימי עיון ויקדישו חלק רב מדיוניהם לשיטות הטיפול שהונהגו בישראל בנפגעי מלחמת ששת הימים." הכנס נפתח בהדסה ירושלים ועבר למלון רמת אביב, כשבין המרצים פרופ' סיר לודוויג גוטמן, ד"ר אמיל אדלר מהדסה ירושלים ודר' ראלף שפירו מאסף הרופא.