שימוש ברחפן לצורך ניתוח ביצועי חותרים וקיאקיסטים

החודש נעשה ניסוי ראשון של שימוש בצילום באמצעות רחפן לצורך ניתוח וידאו של הקייאקיסטים והחותרים הפראלימפיים. צליל יצחק ואביב אהרון מחברת "דיה לפתרונות צילום מהאוויר" התנדבו השכם בבוקר ובאו לצלם את האימון במרכז דניאל.

באמצעות ניתוח וידאו, ניתן לעקוב אחר פרמטרים שונים כגון: מנח המשוט בעת הכניסה והיציאה מהמים (לשיפור טכניקת הגריפה), עבודת פלג גוף עליון/תחתון של החותר, מידת סנכרון תנועות הגריפה בין החותרים השונים (למשל בסירת הרביעייה) ועוד.

רחפן הינו מיני כטב"ם (כלי טייס בלתי מאויש), המופעל יל ידי שלט רחוק. רחפן המאובזר במצלמה יכול לצלם הן צילומי וידאו והן צילומי סטילס. טיב המצלמה משפיע מן הסתם על איכות הצילומים. הרחפן נשלט על ידי המפעיל, הצילום מועבר בזמן אמת אל הצג של המפעיל וזה יכול לשלוט בזווית הצילום ובמרחק המצלמה מאובייקט הצילום ועל ידי זה, למקם את המצלמה בצורה האידיאלית לצרכי הצילום. 

מטרת יום הצילומים הייתה לבחון את היתרונות והחסרונות של השימוש בצילום על ידי רחפן לעומת צילום וידאו "רגיל" של הקייאקיסטים והחותרים הפראלימפיים.

מכיוון שהאימונים מתקיימים בירקון, באזור המוגדר על ידי רשות שדות התעופה כסמוך לשדה תעופה (שדה דב), צילום באמצעות רחפן דורש תיאומים מקדימים. אלמנט נוסף שמהווה אתגר הוא הגשר במעלה הנחל. מפעיל הרחפן נדרש לעצור מספר מטרים לפני הגשר ולהמתין עד שהחותרים מסתובבים. מכשול נוסף הוא הצורך בצוות צילום מיומן לצורך הצילומים, כדי לייעל את התהליך.

היתרונות של הרחפן הוא שבעוד שמצלמת וידאו קבועה הנמצאת על גדת הנחל מאפשרת זווית צילום ספציפית ומרחק מוגבל, רחפן המצויד במערכות מעקב חכמות (כגון נעילה על פניו של החותר) יכול ללוות את הספורטאי לאורך כל הנתיב.

בהשוואה בין צילום וידאו באמצעות סירת מנוע המלווה את החותרים לעומת שימוש ברחפן, החיסרון במקרה זה בווידאו המצולם מהסירה המלווה הוא שזווית הצילום מאוד ספציפית (מהצד או מאחור), יש צורך בייצוב המצלמה לבלימת זעזועים, וכן, נדרש זום גדול כי הצילום נעשה ממרחק מה. הרחפן לעומת זאת, מאפשר את כל זוויות הצילום: מהצד, מאחור, מלפנים ומלמעלה, והוא מיוצב על ידי מערכת חשמלית המאפשרת צילום יציב ומדויק. אפשרות הנעילה של הרחפן מאפשרת ירידה עד כמטר מעל פני המים.

לאחר קבלת סרטי הוידאו, ישבו המאמן ברק לופן וראש היחידה המדעית והטכנולוגית אסנת פליס דואר לנתח ביחד את הצילומים של פסקל ברקוביץ' וניר מאיו מבית הלוחם תל אביב.

התובנות מניתוח הסרטים היו: לצורך ניתוח רוטציית גו, מאוד עוזר לצלם שני חותרים זה לצד זה. כשהרחפן מצלם ממבט קדמי ואחורי, ניתן להבחין בבירור ברוטציות הגו ובזווית הכניסה ויציאת המשוט. עם תוכנת ניתוח וידאו מתקדמת, ניתן למדוד את המרחק והזווית של כניסת המשוט למים. זווית צידית גבוהה מאפשרת פידבק על תנועת הרגליים ומידת הכפיפה של הגו. כשהרחפן ממש מעל לחותר, ניתן לעקוב אחר תנועת הכתפיים (סימטריות/א-סימטריות), זווית המשוט ועומק המשוט במים. כדי לעמוד על טיב הזינוק וההאצה הראשונית, הזווית המומלצת היא מלמעלה.

החסרון של רחפן מעבר לצורך בצוות מיומן, הוא שאין אפשרות להיעזר ברחפן בתחרויות ובנסיעות למחנות אימונים בחו"ל.

לכן, ההמלצה היא שלצוות המאמנים תהיה מצלמת וידאו טובה, ואחת לכמה זמן, יאורגן יום צילומים בעזרת רחפן, עם עדיפות לקיים את יום הצילומים בכנרת כדי לאפשר "נעילת" הרחפן על החותר כדי לאפשר צילום מגובה נמוך מאוד ללא צורך התמרון בשל הגשר מעל הירקון.

שתפו
הירשמו לניוזלטר שלנו
כתבות נוספות