פרישתם של ספורטאי עלית פראלימפים מפעילות תחרותית – היבטים פסיכולוגיים

במחקר חדש של אדריאנה מארין – אורקוויזה ושות' שהתפרסם בחודש אפריל האחרון במגזין האירופאי למדעי הספורט, הוצהר כי זהות אתלטית- talent identity   מהווה משתנה המשפיע על הבריאות הנפשית של ספורטאים בעת פרישתם מספורט תחרותי. מטרת המחקר הייתה לספק הבנה עמוקה יותר לגבי פרישתם של ספורטאי עלית פראלימפים מפעילות תחרותית וזאת על ידי השוואה בין מידת הזהות האתלטית, ההערכה העצמית ותסמיני דיכאון בקרב ספורטאים פעילים  – לעומת ספורטאים שפרשו.

קבוצת הפעילים כללה 43 נחקרים וקבוצת הפורשים כללה 41 ספורטאי עבר, מתוכם, 35 פרשו מבחירה ו 6 נאלצו לפרוש בניגוד לרצונם.

שתי הקבוצות כללו ספורטאים בעלי נכויות פיזיות וליקויי ראיה ממדינות דוברות הולנדית, ספרדית, פורטוגזית ואנגלית.

המשתתפים מילאו סקר אלקטרוני ובו שאלונים המעריכים את רמת הזהות האתלטית שלהם, מידת ההערכה העצמית, רמות מתח –  stress  ודיכאון.

הניתוח הסטטיסטי הראה כי הזהות האתלטית של הפורשים הייתה נמוכה באופן משמעותי מזו של הפעילים. לא נמצאו הבדלים בהערכה העצמית בין הפורשים מרצון ואלו שהיו פעילים, אך נמצאו הבדלים משמעותיים בהערכה עצמית בין אלה שפרשו מרצון לאלה שנאלצו לפרוש.  

לסיכום, בחירה חופשית של ספורטאי פראלימפי על פרישה יכולה להשפיע באופן חיובי על ההערכה העצמית של הספורטאים, בעוד שזהות אתלטית חזקה עלולה להשפיע לרעה על תהליך הפרישה, שכן היא נמצאה במתאם חיובי עם תסמיני דיכאון. לממצאים אלה יכולות להיות השלכות מעשיות על פסיכולוגים של הספורט כדי לתמוך טוב יותר בספורטאים שלהם  לקראת פרישה ובמהלך פרישתם מפעילות אקטיבית בספורט תחרותי.

Marin-Urquiza A, Ferreira JP, Van biesen, D (2018). Athletic identity and self-esteem among active and retired Paralympic athletes. Eur J Sport Sci. Apr 17:1-11. doi: 10.1080/17461391.2018.1462854. [Epub ahead of print]

שתפו
הירשמו לניוזלטר שלנו
כתבות נוספות