ניתוח ביצועים בעזרת סנסורים לבישים

החודש הייתה התנסות עם טכנולוגיה מובילה בתחום ניטור הביצועים של חברת Catapult  האוסטרלית, ועל כך נספר במדור.

חברת Catapult  מייצרת טכנולוגיה לבישה לניטור ביצועי ספורטאים בזמן אמת ומתמחה ב 39 ענפי ספורט. הבקשה להתנסות עם הטכנולוגיה הגיעה ממאמן הקיאקים רועי לב, עבור הספורטאי רון הלוי מבית הלוחם חיפה המתאמן במרכז הימי בעמק הירדן.

נציג החברה במזרח התיכון ג'וש הול, ונציג החברה באסיה מר בונואה, הגיעו לארץ למפגש עם מועדוני ספורט מובילים כדי לספק את המערכת שלהם (למשל, לקבוצת הכדורגל של בית"ר ירושלים).

הם הביעו נכונות להצטרף לאימון של הקיאקים כדי להדגים כיצד המערכת מנטרת את הביצועים ואת הפרמטרים שמתקבלים בזמן אמת.

בשעת בוקר מוקדמת, יצאנו לכנרת. רון הלוי מתאמן יחד עם נבחרת הקיאקים הלא פראלימפית וזו הייתה הזדמנות לבחון את המערכת ורגישותה עם 6 סנסורים במקביל. את הקייאקיסטים ליוו בסירת המנוע: נציגי החברה מחו"ל, רועי לב המאמן, רונית שקד (מאמנת וצלמת), ד"ר אסנת פליס דואר ודקל בכר מהיחידה המדעית והטכנולוגית של הוועד הפראלימפי.

קצת על המערכת: לכל ספורטאי ניתן סנסורVector) ) "שיושב" בגוזייה (ישנה גם אפשרות לתפור כיס בבגדי התחרות עצמם ולהכניס את הסנסור אליו). היתרון של הגוזייה הוא שחלק אינטגראלי בה הינה רצועת הדופק המאפשרת לעקוב אחר המדדים הפיזיולוגיים של הספורטאי, לצד ניטור מרכיבים ביומכניים. אלמנט נוסף של המערכת, היא תוכנת ההפעלה. כל סנסור משויך לספורטאי, והנתונים מורדים לתוכנה באופן אוטומטי. כך המאמן יכול לעקוב אחר נתוני כל ספורטאי לאורך תקופה.

לצורך מעקב אחר הביצועים בזמן אמת, ישנה אפליקציה שניתן להורדה ישירות למכשיר הסלולרי של המאמן/חוקר הספורט ול Apple Watch .

המערכת הינה מונחית GNSS  ומרושתת לעשרות לוויינים (גם למערכת ה GPS  האמריקאית וגם למערכת GLONASS  הרוסית), ואינה נדרשת לחיבורי סלולר. דבר זה מאפשר לה דיוק מירבי בכל מקום על פני כדור הארץ. הנתונים מועלים לענן .

מהי מערכתGNSS  ? מערכת ניווט לוויינית גלובלית (Global Navigation Satellite System )  המשתמשת בגלי רדיו אשר משודרים ממספר לוויינים בחלל למציאת קואורדינטות מדויקות על פני כל מקום בכדור הארץ ברמת דיוק של מטרים ספורים בלבד. בנוסף, המערכת נותנת את הגובה מעל פני הים, וגם מאפשרת לקבוע את השעה המדויקת בכל רגע ברמת דיוק של עשרות בודדות של מיליארדיות השנייה.

יעילות הקליטה של הסנסור עולה כאשר על הסירה "יושב" ה Receiver,  ללא האלמנט הזה, הסנסור פועל למעשה כ Data Logger  כלומר, הנתונים יועלו ויישמרו עליו אבל הניתוח של הנתונים ייעשה לאחר העברת הנתונים מהסנסור לתוכנה (אחרי האימון).

ישנה אפשרות לאפיין את המערכת על פי הצורך של כל מאמן וספורטאי. למשל, בקייאקים, המערכת מנטרת: מרחק כללי באימון, מהירות ממוצעת ומהירות שיא, מרחקי גריפה, דופק (ממוצע, מכסימלי) ועוד.

המאמן רועי לב העביר אימון שכלל אינטרוולים שונים במהירויות שונות ובמרחקים שונים ומספר מבדקים, כדי לבחון את ביצועי המערכת ואמינותה (השוואה בין מחשבוני החותרים לנתונים שהתקבלו בזמן אמת באפליקציה).

החברה מאפשרת גם שימוש ביעוץ מקצועי. ישנו מדען/מומחה מטעם החברה באנגליה שעל פי דרישה וצורך, יכול לגשת לנתונים בענן ולתת פרשנות וייעוץ למאמנים. בימים אלו ממש, מדען החברה מנתח את הנתונים מאימון הקיאקים בכנרת ויעביר אלינו את הניתוח להדגמה והתאמות.

החיסרון של המערכת הוא בעלות הגבוהה שלה! אנחנו מקווים שהחברה תבוא לקראתנו גם בהיבט הזה כדי שנוכל לשלב את השימוש בה באימונים.

בחודש ינואר 2020 נציגי החברה מתכננים להגיע לארץ ליום של סדנאות. לבקשתנו, ביום זה תודגם המערכת על ענפי ספורט פראלימפיים נוספים ובעיקר ענפים בכיסאות גלגלים (כדורסל, טניס, רוגבי) כדי לבחון את יעילות המערכת גם בסביבת Indoor.

טכנולוגיה נוספת:

חולצת מעקב חכמה – ZEPHYR™ PERFORMANCE SYSTEMS

חולצה/גופייה חכמה של  Nedtronic  עם חיישן  ZEPHYRTM,  שיכול למדוד את קצב הלב, התאוששות קצב הלב, השתנות קצב הלב, תאוצה, אינטנסיביות ועומס, ושליחת הנתונים לטלפון החכם. החיישן יכול לפעול בקור, בחום ומתחת למים, וכן יכול לאחסן מעקב אחר נתונים למשך 20 יום. העובדה שמדובר בטכנולוגיה לבישהwearable) ) מאפשרת תנועתיות חופשית.

לטענת נציגי החברה בתערוכה, קיים כבר שימוש בטכנולוגיה הזו בקרב שחקני קבוצות כדורסל בכיסאות גלגלים.

שתפו
הירשמו לניוזלטר שלנו
כתבות נוספות