השפעת שפת גוף על ביצועים ספורטיביים

אנחנו נמצאים בתקופה בה עדיין אין וודאות לגבי מועדי תחרויות בענפים השונים, אך בימים אלו החלנו לשמוע תאריכים המסמנים בכל זאת חזרה מתוכננת לזירת תחרויות.

הדברים המובאים כאן מבוססים על כתבה מרתקת של פסיכולוגית הספורט ד"ר מישל קלייר, המצביעה על הקשר שבין שפת גוף וביצועים ספורטיביים ועל כך נספר הפעם במדור.

שפת גוף היא מכלול של הבעות פנים, תנועות ותנוחות גוף הנעשות בדרך כלל באופן בלתי- מודע ובלתי-רצוני ומשקפות תחושות ורגשות. שפת הגוף היא מרכיב שהשליטה בו קשה יותר, ולכן היא גם אמינה יותר. שפת הגוף עשויה להיות עניין מודע ורצוני,  תהליך שמגיע מתוך אינסטינקט אך גלוי, או תהליך בלתי-מודע ולא רצוני שניתן לשים לב אליו אך ורק על ידי מעקב מדויק ופרטני.

מקובל על רוב חוקרי שפת הגוף, כי דפוס תקשורת זה חשוב ביותר. על פי תאוריה זו, שפת הגוף הינה חלק בלתי נפרד מהתקשורת האנושית, ומתרחשת באופן קבוע לאורך כל מפגש אנושי.

מומחים לשפת גוף טוענים כי לדברים שאנחנו אומרים יש פחות השפעה על האדם שמולנו לעומת שפת הגוף שלנו. למעשה התקשורת הבין אישית מורכבת מ 55% שפת הגוף כמו הבעות פנים ומחוות ידיים, 38% טון הדיבור ורק 7% מילים ודרכי הדיבור.

שפת גוף גורמת להבלטה של מצבי רוח, כדוגמת לחץ שמגיע עם דפיקות מהירות עם הרגל או היד על משטח, או כסיסת ציפורניים. צורת הבעה זו אינה רצונית לרוב, ורק במקרים נדירים מכוונת. תופעות אחרות הניתנות לביטוי על ידי שפת גוף, הינן תכונות אופי שונות. כדוגמה לכך ניתן לציין הליכה מהירה כביטוי לנחישות, מבט לא-ממוקד כביטוי לפיזור-דעת ועוד.

שפת גוף בספורט

שפת גוף בספורט הופכת להיות בשנים האחרונות כלי חשוב מאוד בהתפתחות קריירות של ספורטאים וספורטאיות. מאמנים לא יודעים מה עובר על הספורטאי/ת בפנים, מה הם מרגישים ועל מה הם חושבים. האם הספורטאים שלהם נחושים/לחוצים/מרוכזים/רגועים וכו' – הדרך העיקרית שלהם לגבש דעה על הספורטאים היא בעזרת קריאת שפת הגוף שלהם, בין אם במודע או שלא ובין אם הם מבינים בתחום או לא.

גם המתחרים מפרשים את שפת הגוף של הספורטאי/ת העומד/ת מולם. ישנן כ 20 שניות בהם מתקבל "הרושם הראשוני" הבלתי מילולי. אם ב 20 השניות האלו המסר שיועבר באמצעות שפת הגוף – כולל הבעת הפנים – הינו מסר המשדר נחיתות או שליליות, הדבר לא ישרת את הספורטאי ויהיה קשה מאוד לשנות את הרושם הראשוני הזה. גם לגבי מאמנים – למשל בספורט קבוצתי כששתי קבוצות מתחרות זו בזו – המאמנים מפרשים את שפת הגוף זה של זה ומגיבים בהתאם.

במהלך התחרות ספורטאים יכולים להשתמש בשפת גוף לטובתם. קריאת שפת גוף של מתחרים עשויה לתת לספורטאי יתרון תחרותי. הבלטת שפת גוף חיובית יכולה גם להעניק יתרון תחרותי לא רק בגלל האופן שבו אחרים מפרשים אותה אלא בגלל האופן שבו היא גורמת לספורטאי עצמו להרגיש – וגם זה ישפיע מאוד על הביצועים.

כיצד שפת גוף של מתחרים משפיעה על ביצועים?

נתאר מקרה של רוכבת אופניים המתארת את בוקר התחרות:

"התייצבתי, מוכנה למרוץ ואז ראיתי את האישה הזו שיש לה אופניים וציוד יקר. היא עמדה  גבוהה ונראתה בטוחה לחלוטין ועוצמתית להפליא.

חשבתי לעצמי, אין מצב שאני הולכת לנצח אותה. הביטחון שלי התחיל לרדת והתחלתי לדאוג.

כשהמרוץ התחיל, לא ראיתי אותה. תיארתי לעצמי שהיא בטח הרחק מלפניי".

ההתנסות הזו מדגימה כיצד הרושם הראשוני מהמתחרים משפיע על התגובה והביצועים. הספורטאית המתוארת בדוגמה החלה לעבוד באופן מודע על החזות והרושם שהיא משדרת לקראת התחרויות הבאות שלה. היא ראתה השלכות עצומות על איך אחרים רואים אותה ואיך היא רואה את עצמה כתוצאה מהשינוי שעשתה.

מוסר ההשכל של הסיפור הוא שעל בסיס שפת הגוף ומחיר הציוד של המתחרה, רוכבת האופניים תפסה את המתחרה שלה כטובה יותר ממה שהיא הייתה. זה גרם לה לעצור, להשהות ולהטיל ספק בעצמה. במצבים מסוימים ניתן להשתמש בזה כיתרון תחרותי. "אני הולך לפעול בביטחון כדי לגרום לך לחשוש ממני, כדי שתטיל ספק ביכולות שלך". זה עובד! כרבע מהדרך באותו מירוץ, אותה רוכבת אופניים המתוארת כאן הצליחה להתעשת, עברה את המתחרה ולא ראתה אותה יותר. היא הבינה שהיא נתנה לרושם הראשוני הזה לשנות את ביטחונה.

הפגנת ביטחון באמצעות שפת גוף

"אם הדרך בה אחרים מציגים את עצמם יכולה להשפיע עליך, אתה יכול להשפיע על אחרים באותה צורה". אומרת ד"ר קלייר. "אם אתה מופיע בביטחון בתחרות, יש סיכוי טוב שתשפיע פסיכולוגית על חלק מהמתחרים שלך". מתחרים עשויים לחשוש וחברי הקבוצה או הצוות שמים לב ומגיבים אף הם בחיוב. שפת גוף חיובית כשלעצמה יוצרת תחושת ביטחון גם אם הספורטאי אינו מרגיש בטוח. "לאחר שאחרים יגיבו לזה, הדבר יחזק את הביטחון שלך".

שפת גוף שלילית ושפת גוף חיובית

שפת גוף שלילית בספורט כוללת בין היתר:

  • ידיים שלובות
  • קשר עין גרוע או מתחמק
  • הפניית הגוף הרחק מאחרים/הפניית הגו
  • הליכה רשלנית
  • מצח מקומט
  • הקדרת פנים/פנים זעופות

שפת גוף חיובית בספורט כוללת:

  • תנוחת גוף פתוחה: זרועות נפרשות
  • תנוחה זקופה – כתפיים כלפי מטה ולאחור, גב זקוף, ראש מורם ועיניים צופות קדימה
  • הבעת פנים רגועה, נינוחה ופתוחה
  • קשר עין עקבי ונינוח
  • חיוך

את שפת הגוף החיובית יש לתרגל ולאמן, מכיוון שלספורטאים שאינם מורגלים בכך, הדבר ירגיש מביך ולא טבעי בתחילת התהליך. במצב ישיבה או עמידה, הורידו את הכתפיים כלפי מטה ולאחור והאריכו את הצוואר והגו. הישירו, מבט וודאו שהמצח אינו מקומט או זעוף, הקפידו על מבט נינוח ופתוח. כיצד זה מרגיש? כעת גם חייכו והרגישו כיצד היציבה והבעת הפנים משפיעה על התחושה שלכם.

כמו כל דבר בספורט, גם את התקשורת הבלתי מילולית יש לתרגל ולהפוך אותה למשהו טבעי ומוכר. ד"ר קלייר ממליצה להקפיד על התרגול במהלך שבוע רצוף, לנסות בבאופן מודע לעבור את שגרת היומיום, האימונים והתחרות תוך כדי הבעת שפת גוף חיובית. לשים לב כיצד אתם מרגישים ואיך אחרים מגיבים לזה. לדבריה, הספורטאים אותם היא מלווה נדהמים לגלות עד כמה הם מרגישים בטוחים, מאוזנים ומועצמים וכמה חיובית תגובת האחרים כלפיהם.

האתר של ד"ר מישל קלייר https://drmichellecleere.com/about/

שתפו
הירשמו לניוזלטר שלנו
כתבות נוספות