השפעת נטילת ויאגרה על היכולת הספורטיבית בקרב ספורטאים עם פגיעה בחוט השדרה

"אני חייב את כל התוהו ובוהו והאושר הזה לוויאגרה. בלי ויאגרה שום דבר מזה לא היה קורה. בלי ויאגרה הייתה לי חזות של אדם מלומד שפרש אחר כבוד מתפקידו וויתר על התענוגות החושניים של החיים."

(קולמן סילק, גיבור ספרו של פיליפ רות "הכתם האנושי",  מתאר את השפעת הוויאגרה על חייו)

החודש פורסם מאמר מעניין על מחקר שבחן את השפעת נטילת סילדנפיל (ויאגרה) על היכולת הספורטיבית בקרב ספורטאים עם פגיעה בחוט השדרה. על כך נרחיב הפעם במדור

רקע

ויאגרה פותחה במקור על ידי חברת פייזר כתרופה לטיפול ביתר לחץ דם ובתעוקת חזה – סוג של מחלת לב וכלי דם, והתגלתה כיעילה ביותר לטיפול בגברים הסובלים מבעיות של אין-אונות ומקושי להגיע לזקפה. התרופה ניתנת דרך הפה באמצעות גלולות.

פגיעת חוט שדרה עשויה לגרום להפרעה בתפקוד המיני, ובשל כך לקושי בקיום יחסי מין, ואף להימנעות מקשרים אינטימיים. הפגיעה יכולה להיות גלויה (לדוגמה, מי שנייד בכיסא גלגלים) או סמויה (לדוגמה: אי שליטה על סוגרים אצל אדם ההולך ללא מכשירים גלויים). מחקרים מדגימים שכיחות גבוהה של הפרעות בתחומים שונים של התפקוד המיני בקרב נפגעי חוט שדרה.

הספרות מצביעה על כך ש 75% מהגברים עם פגיעת חוט שדרה סובלים מאי הגעה לזיקפה ונוטלים סילדנפיל באופן קבוע. מכאן, נכון יהיה להסיק כי גם בקרב ספורטאים פראלימפיים עם פגיעת חוט שדרה, יש לא מעט שנוטלים את התרופה, ולכן, חשוב לבדוק האם יש לנטילת התרופה השפעה על ביצועים ספורטיביים – לטובה או לשלילה. יש לקחת בחשבון כי לסילדנפיל עלולות להיות גם השפעות מזיקות על היכולת האירובית של הספורטאי, עקב הפחתת הובלת הדם לשרירים (וכפועל יוצא גם להפחתת הובלת החמצן לשרירים הפועלים) – בעיקר אצל ספורטאים עם פגיעת חוט שדרה, להם יכולת להתרחבות כלי הדם באזורים מסוימים פגועה בשל ירידה תפקודית של המערכת האוטונומית.

נטילת סילדנפיל בקרב ספורטאים שאינם פראלימפיים הראתה השפעות משפרות ביצועים בגבהים מעל 3800 מ', הן במאמץ מירבי והן במאמץ תת-מירבי. נכון להיום, הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט WADA  אינה מכלילה את הסילדנפיל כסם לא חוקי.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לחקור את ההשפעה של נטילת סילדנפיל, על יכולת אירובית בתנאי גובה פני הים ובתנאי גובה בינוניים בקרב ספורטאים עם פגיעת חוט שדרה. ההשערה הייתה כי נטילת 50 מ"ג סילדנפיל אינה משפרת את הביצועים הספורטיביים אצל ספורטאים מאומנים בכסאות גלגלים לא בגובה פני הים וגם לא בגובה בינוני.

השיטה

עשרים ושבעה ספורטאים הניידים בכיסאות גלגלים עם פגיעת חוט שדרה מלאה השתתפו במחקר פרוספקטיבי אקראי, מבוקר פלצבו. הספורטאים נטלו את התרופה מבלי לדעת אם מדובר בפלצבו או בתרופה "האמיתית". המשתתפים ביצעו מבדק אירובי מקסימלי בארגומטר ידיים עד הגעה לתשישות, בגובה פני הים ובגובה בינוני (2200 מ') לאחר בליעת 50 מ"ג סילדנאפיל או פלצבו.

כל משתתף הוזמן לבצע 4 מבדקים במעבדת גובה שעה אחרי בליעה של 50 מ"ג סילדנפיל או פלצבו (מניטול). לפחות 48 שעות הבדילו בין מבדק למבדק כדי להבטיח התאוששות מלאה. המבדקים התקיימו באותה שעה ובאותם תנאים.

ארבעת תנאי הבדיקה היו עם סילדנפיל בגובה פני הים, עם סילדנאפיל בגובה בינוני ,עם פלצבו בגובה פני הים ועם פלצבו בגובה בינוני בסדר אקראי ומבלי שהספורטאי יודע מהם התנאים ומה נטל.

המדדים שנלקחו היו: צריכת חמצן מרבית, דופק מקסימלי, ריכוז חומצת החלב בדם, רמת חמצן בדם (סטורציה), הספק כוח מירבי Peak power output, ושיעור תפיסת המאמץ הגופני RPE שנלקחו בסוף המבדק (בשיא התשישות).

תוצאות

הניתוח הראה שהספק הכוח המרבי בגובה פני הים היה גבוה משמעותית בהשפעת הפלצבו בהשוואה להשפעת הסילדנפיל. רווית החמצן בדם (סטורציה) בהשפעת הסילדנאפיל בגובה פני הים הייתה גבוהה משמעותית בהשוואה להשפעת הסילדנפיל בגובה בינוני. כל שאר הפרמטרים לא הוכיחו כל השפעה של נטילת סילדנאפיל בגובה פני הים או בגובה על הביצועים הספורטיביים.

לגבי תופעות לוואי, אומנם לא בדרגה משמעותית אך אכן הופיעו מספר תופעות לוואי הן בנטילת הסילדנפיל והן בנטילת הפלצבו, ביניהן הוזכרו זקפה, סחרחורת, כאב ראש, צרבת, ישנוניות ועלייה בספסטיות.

מסקנות

החוקרים סיכמו כי צריכת סילדנפיל אינה בעלת השפעות חיוביות על יכולת ביצועים מכסימליים בשרירי הידיים בקרב ספורטאים גברים עם פגיעת חוט שדרה, בין אם בגובה פני הים או בגובה בינוני. למרות שאינם יכולים לשלול לחלוטין את ההשפעה של נטילת סילדנפיל על ביצועים ספורטיביים תת-מירביים, נראה שזה לא סביר שזה ישפיע לטובה.

בנוסף, תופעות הלוואי שהוזכרו אינן מביאות למסקנה כי נטילת סילדנפיל מומלצת באיזשהו אופן כדי לשפר את ביצועי הספורטאים בזמן תחרות.

השלכות יישומיות

למיטב ידיעת החוקרים, זה היה המחקר הראשון שהדגים את השפעת נטילת סילדנפיל והשפעותיו על ביצועים בקרס ספורטאים פראלימפיים עם פגיעת חוט שדרה. באופן כללי המלצה על צריכת סילדנפיל כדי לשפר את ביצועים אירוביים אינה מומלצת לספורטאים אלה, מכיוון שאין לה השפעה חיובית על הביצועים בגובה פני הים או בגובה בינוני. מה גם שעלולות להופיע תופעות לוואי שישפיעו לרעה על הרגשת הספורטאים ואף עלולים לפגוע בביצועים הספורטיביים. על רופאים כללים שרושמים סילדנפיל לטיפול בתפקודי הזקפה אצל ספורטאים עם פגיעת חוט שדרה צריכים ליידע את הספורטאים לגבי ההשפעות השליליות הפוטנציאליות על ביצועים ספורטיביים ולהמליץ להפסיק את נטילת הסילדנפיל מספיק זמן לפני תחרויות.

Perret, C., Van Biesen, D., Strupler, M., Pit-Grosheide, P., & Vanlandewijck, Y. (2020). Effect of Sildenafil Citrate on Exercise Capacity in Athletes With Spinal Cord Injury, International Journal of Sports Physiology and Performance, 1-5.

שתפו
הירשמו לניוזלטר שלנו
כתבות נוספות