אלה מצקין, B.P.T. , M.Occ.H. , מסווגת בינלאומית בספורט הקשתות.
כל בעל מוגבלות יכול להשתתף ולהינות מפעילות ספורטיבית. לא כל בעל מוגבלות יכול להשתתף בתחרות המוגדרת כתחרות לנכים.
הקלסיפיקציה היא תהליך לשמירה על ההגינות והשוויוניות של הספורט הפאראלימפי, והיא קובעת איזה נכה יכול להשתתף בתחרויות הנכים בספורט ספציפי. מטרת הקלסיפיקציה העיקרית היא מניעת מצב שהנכה הפחות פגוע זוכה.
בסיס הקלסיפיקציה נעוץ בהחלטות ה IPC- The International Paralympic Committee שקובעת אילו נכים יכולים להתחרות בכל סוג ספורט ואיך תתחלק ההקבצה, כלומר ה IPC מחליטה בכל ענף ספורט אילו סוגי נכויות יכולים להשתתף. בכל סוג ספורט נכים, הביצוע משתנה, לכל נכות השפעה שונה על ביצוע. הספורטאים מקובצים על פי מידת הגבלת הביצוע הנגרמת מהנכות. הספורטאים הנכים ממוינים לקטגוריות של תחרות על בסיס מידת נכותם, ומתבצעת חלוקה ל Classes. הקלסיפיקציה ספציפית לכל ענף ספורט ולכן סווג בקשתות שונה מסווג שחיה .
האתלטים מסווגים באמצעות מסווגים -Classifiers שהם ממקצועות הפיזיותרפיה או רפואה. הועדות בסווג הבינלאומי מכילות שניים או שלושה מסווגים יחד. המסווגים עוברים הכשרה על ידי הפדרציה הבינלאומית של הספורט . הם מתחילים בדרך כלל כמסווגים ארציים אז הם מחליטים על קלסיפיקציות ארציות עצמאית. אחרי הכשרה בפדרציה הבינלאומית הם מסווגים במעמד של מועמדים לסווג בינלאומי ואחרי הכשרה נוספת ובחינות הם משולבים כמסווגים בינלאומיים.
הסווגים עונים על שלוש שאלות:
1. האם הספורטאי/ת יכול להשתתף בתחרות ספורט נכים. = האם Eligible
2. האם הנכות המוכרת היא בעלת מינימום מוכרז לתחרות.
3. לאיזה Class = קבוצה, נכותו תואמת מכסימלית כדי להתחרות .
הסיווג Classification בקשתות Archery
התחרות לנכים בקשתות פתוחה לנכים שעברו קלסיפיקציה בה נקבע שהם יכולים להשתתף בתחרות לנכים. בקלסיפיקציה ניתן לקבל גם היתר לשימוש באביזרי עזר מיוחדים גם אם נקבע שהנכות אינה מתאימה לתחרויות נכים בקשתות. תחרות פאראלימפית בקשתות מכילה קטגוריות ספציפיות לאתלטים נכים עם פגיעות ספציפיות והיא משולבת במשחקים הפאראלימפים הנערכים אחת לארבע שנים.
ספורטאי שיש לו אחת מהאבחנות הבאות יכול לעבור סווג בקשתות לתחרויות נכים : פגיעה בכוח שרירים, פגיעה בטווח תנועה, חוסר מולד או טראומטי של גפה תחתונה מעל גובה הקרסול וגפה עליונה מעל שורש כף יד, טונוס שרירים גבוה, אטקסיה ופגיעת ראיה. קיימת רשימת פגיעות שאינן מאפשרות סווג והן פגיעות קרדיו-וסקולריות, פגיעות נשימה, כאב, תנועתיות יתר של מפרקים, חוסר יציבות של מפרקים כמו פריקות חוזרות של כתף, פגיעה בסיבולת שרירים, טיקס ופגיעות פרסברציה.
התחרות הראשונה לנכים מוגבלים פיזית נערכה בבית החולים סטוק מנדוויל באנגליה ב 1948 וכללה את נכי מלחמת העולם השניה. התחרות היתה חלק מתהליך שיקומי אותו הגה פרופ' לודוויג גוטמן. פרופ' גוטמן היה נוירולוג יהודי יליד גרמניה שייסד את אולימפיאדת הנכים ונחשב אחד מאבות ספורט נכים. התחרות בה הקשתות הופיעה לראשונה כחלק מהמשחקים הפאראלימפים היתה ב 1960.
עד 2009 קודמו התחרויות, נוהלו וקביעת החוקים בהם נעשתה על ידי הIPC , מ 2009 הועברה האחריות ל World Archery שהוא אירגון העל של ספורט ענף הקשתות.
קלסיפיקציה לתחרויות שאינן ספציפיות לנכים
הקלסיפיקציה לא בהכרח תאפשר השתתפות בתחרויות נכים אבל היא יכולה לאפשר השתתפות בתחרות עם אביזרי עזר. הפניה לקלסיפיקציה לתחרויות ברמה הארצית היא דרך המאמן למסווגת הארצית. השתתפות בתחרות בינלאומית מחייבת קלסיפיקציה בינלאומית. ההפניה לקלסיפיקציה בינלאומית נעשית לתחרות המוגדרת מראש, על פי תכנית האימונים ומקובלת על הועדה המקצועית של איגוד הקשתות. הניירת נעשית על ידי הקלסיפיקטורית הארצית חודש וחצי טרם התחרות ומוגשת בחתימת איגוד הקשתות הישראלי לועדת הקלסיפיקציה ב World Archery. הועדה מחליטה על פי סוג הפגיעה אם הנכה יכול להגיע לתחרות ולעבור את תהליך הקלסיפיקציה הבינלאומית ומודיעה על כך למסווגת. קלסיפיקציה בינלאומית מתבצעת טרם התחרות על ידי צוות מסווגים בינלאומי ובה נקבע סווג הקשת המתחרה, ממנה נגזר באיזו קטגוריה הוא ישתתף ובאלו אביזרי עזר מותר לו להשתמש.
ארבעה סוגי סווג בנכויות פיזיות
- W1 | הפגיעה החמורה ביותר וכוללת מעורבות של גפיים עליונות גפיים תחתונות וגו
- W2 | בעלי פגיעה בגפיים תחתונות הזקוקים לכסא גלגלים
- ST | עומדים
- NE | לא זכאים = Non Eligible
תחרות קשתות פאראלימפית מכילה שלוש קטגוריות
- פתוחה= Open | משתתפים בה נכים עם פגיעה בגפיים תחתונות 2W ו ST הקשתים משתמשים בכסא גלגלים אך יכולים אם אין בעיות יציבות לעמוד או לשבת על Stool . בקטגוריה זו יש תחרויות נפרדות ליורים בקשתות קומפאונד וקשתות ריקרב, ונפרדות לנשים וגברים
- W1 | פגיעה בגפיים עליונות, גפיים תחתונות וגו נדרשת מינימום מסוים של פגיעה בכל אזור. בקטגוריה זו יורים בכל סוגי הקשתות יחד, גברים נשים בנפרד, לקטגוריה זו חוקה משלה הקשורה בעיקר בציוד, ויורים רק מכסא גלגלים
- פגיעה ראייתית= Visually Impaired V1, V2/3 |בתחרות של V1 מחויבים לכסות עיניים או להשחיר משקפיים. בתחרות של V2/3 משתמשים בעזרי חישה ובעוזר שעומד כמטר אחרי היורה ונותן פידבק לגבי מיקום פגיעת החיצים מבחינת ספירה ובטיחות. תחרות זו לא משולבת במשחקים הפאראלימפים