ב 2019 ו 2020 יפן תארח שני אירועים בינלאומיים גדולי ממדים: אליפות העולם ברוגבי והמשחקים האולימפיים והפראלימפים. יפן מתכוננת לקלוט לאירועים אלו למעלה מ 22 מיליון מבקרים. מפגשים המוניים מאין אלו מגבירים את הסיכון להתפשטות מחלות זיהומיות ומעבר שלהן ממדינה למדינה.
היפנים הם עם מאוד הגייני, עוד מהתקופות הקדומות. לכן זה לא מפתיע שכבר עכשיו הם נערכים כדי למנוע הפצת מחלות בעקבות אירוח המשחקים.
יפן היא אומה מאוד מחוסנת, והם ממליצים מאוד על חיסונים כדרך הטובה ביותר למנוע מחלות, התפרצויות שלהן והתפשטות מחלות ברמה העולמית.
בהתאם לכך, הם יעבירו לכל המשלחות המלצות טרם יציאה ליפן.
כדי לסייע למשרדי הבריאות והארגונים הקשורים בפיתוח ייעוץ לפני הנסיעה, סיכמו החוקרים את הנתונים שנאספו בארכיוני הרפואה ביפן בין השנים 2000 ו- 2016, כדי לדעת את היקף התחלואה של מחלות זיהומיות שונות כגון: אדמת, מחלת פנאמוקוקל פולשנית (זן של סטרפטקוקוס), חצבת, דלקת כבד נגיפית, הפטיטיס A, מחלה פולשנית דמוית המופילוס, טטנוס, קדחת הטיפוס, קדחת מוח יפנית, שפעת, חזרת ושעלת, וזאת על ידי חישוב סטטיסטיקה של הישנות מקרי תחלואה וסקירת מגמות.
להלן מספר דוגמאות מתוצאות הסקר: הישנות מועטה של מחלת האדמת (1.78 מקרים פר 100000 איש בשנה) בעיקר בשנת 2013. לגבי מחלת השפעת, עונת השפעת מתחילה בנובמבר, שיאה בסוף ינואר עד אמצע מרץ וסיומה בחודש מאי. ביפן ילדים וקשישים מתחסנים נגד השפעת (מעוגן בחוק) ולכל האחרים קיימת בחירה באם להתחסן או לא.
קדחת מוח יפנית – מדובר על כמות קטנה מאוד של מקרים פר שנה (0.004 חולים פר 100000 איש בשנה). מתוך 47 מחוזות ביפן, חמישה מחוזות במערב במדינה דיווחו על 43% מהמקרים בתקופה שנסקרה. ב 22 מחוזות לא דווח אפילו על מקרה יחיד. המחלה פגעה בעיקר בגברים עם אחוז גבוה לאלה שהם בני 60 ומעלה. עונת ההדבקה הינה בדרך כלל ממאי ועד ספטמבר. כל התינוקות ביפן מקבלים חיסון נגד המחלה. מדובר במחלה מאוד קשה עם 50% תמותה ולכן מומלץ להתחסן נגדה.
וירוס יונקים יפני – נפוץ בחודשים אוגוסט-נובמבר. בדרך כלל מתפשט במערב המדינה. מועבר על ידי עקיצת יתוש ומרבית האנשים לא מפתחים סימפטומים או סימפטומים קלים מאוד. אולם יש אנשים שיפתחו תסמינים קשים (כאבי ראש, חום גבוה, רעידות ועוויתות). המניעה היא על ידי תכשירים למניעת עקיצות.
חצבת – היא מחלה נפוצה הנגרמת על ידי נגיף מסוג מורביליוירוס התוקף את המערכת החיסונית. חצבת היא המחלה הוויראלית המידבקת ביותר, ואחת המחלות הזיהומיות השכיחות בעולם, גם כיום, על אף העובדה כי קיים חיסון נגד המחלה. ביפן חלה ירידה משמעותית במקרי החצבת ומדווח על 0.03 מקרים לכל 100000 איש בשנים שנסקרו, אך ב 2015 זוהתה התפרצות של המחלה (6 מקרים) עקב אירוח תחרות בינלאומית לנוער עם למעלה מ 33000 משתתפים מ 162 מדינות.
לסיכום:
משרדי הבריאות והארגונים הקשורים למפעלי הספורט שיתקיימו ביפן צריכים להשתמש בממצאים אלה כדי לפתח ייעוץ ממוקד לקראת הנסיעה, במיוחד עבור חזרת, חצבת, אדמת, שפעת ודלקת קרום המוח. לנוסעים עם סיכון מוגבר לתחלואה מומלץ להתחסן גם נגד הפטיטיס A וקדחת מוח יפנית.
Griffith MM, Fukusumi M, Kobayashi Y, Matsui Y, Nishiki S, Shimbashi R, Morino S, Sunagawa T, Tanaka-Taya K, Matsui T, Oishi K. (2018). Epidemiology of vaccine-preventable diseases in Japan: considerations for pre-travel advice for the 2019 Rugby World Cup and 2020 Summer Olympic and Paralympic Games. Western Pac Surveill Response J. Jun 30;9(2):26-33. doi: 10.5365/wpsar.2017.8.4.002
מקור